10 Mart 2020 Salı

Kr00k Nedir, Tehlikeleri Nelerdir?


Kr00k Nedir, Tehlikeleri Nelerdir?

Kübra Eskalan, Sızma Testi Uzmanı

Kr00k-CVE-2019-15126, ESET güvenlik şirketi tarafından 17 Ağustos 2019’da keşfedilmiştir. 24-28 Şubat 2020 tarihide gerçekleşen RSA 2020 etkinliğinde güvenlik ürünleri geliştiricisi olan ESET firmasın araştırmacıların yaptığı sunum ile detayları açıklanmıştır. Bu açıklık şifreli Wi-Fi trafiğinin şifresinin çözülmesine izin veren bir güvenlik açığıdır. Aslında herkesin kullandığı yazılımlarda her gün keşfedilen birçok hata gibi bir hatadır. Aradaki fark ise, Kr00k'un bir Wi-Fi bağlantısı üzerinden gönderilen veri paketlerini korumak için kullanılan şifrelemeyi etkilemesidir. Çoğunluk ile bu paketler kullanıcının Wi-Fi şifresine bağlı benzersiz bir anahtarla şifrelenir. Çok sayıda iOS ve Android cihaz da bu donanımla kullanıcılarla buluştuğu için tehlike içinde olduğu belirlenmiştir. Üstelik sadece akıllı telefonlar değil, ASUS ve Huawei tarafından üretilen Wi-Fi cihazlarının da bu anteni kullandığı bilinmektedir.
Broadcom üretimi Wi-Fi antenlerinde bu güvenlik açığı keşfedilip, istismar edilerek kullanıcıların şifrelenmiş verilerinin kolayca okunabildiği fark edilmiştir. En yaygın kullanılan protokoller arasında yer alan WPA2-Personal ve WPA2-Enterprise zafiyetten etkilenmektedir.
Bu konuyu daha teknik ifade edecek olursak, kablosuz haberleşmenin doğasında  bulunan  “Bağlantıyı kesmek” veya ” Deauthentication” durumu bir Wi-Fi bağlantısında doğal olarak gerçekleşen olaydır. Bu durum genellikle düşük Wi-Fi sinyali alındığında otomatik olarak gerçekleşerek bağlantı kesme durumu meydana gelir. Wi-Fi cihazlarının gün boyunca birkaç kez bağlantısı kesilir ve bu durum yaşandığında, istemciler geçmişte kullanılan ağa yeniden bağlanmak için otomatik olarak talep iletir.
ESET araştırmacıları, saldırganların; aygıtları uzun bir bağlantı kesme durumuna sokabileceklerini ve bu sayede aygıta gelmesi beklenen Wi-Fi paketlerini dinleyebileceklerini ve daha sonra gerçekleşen trafiği deşifre etmek için Kr00k açıklığını kullanabileceklerini belirtmişlerdir. Bu işlemlerin gerçekleşmesiyle normalde güvenli olduğu düşünülen trafik, saldırganlar tarafından okunabilir hale gelmektedir.
Bu açıklıkta dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise kr00k açıklığının sadece AES-CCMP şifrelemeli WPA2-Personal veya WPA2-Enterprise güvenlik protokollerini kullanan WiFi bağlantılarını etkilemesidir.

Kimler Etkilendi, Ne Yapılmalı?
ESET araştırmacıları tarafından, birçok popüler cihazın savunmasız olduğu doğrulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kr00k, henüz yamalanmamış olan Broadcom ve Cypress Wi-Fi çiplerini kullanan tüm cihazlar bu açıklıktan etkilenmektedir. Bu cihazlara akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar örnek gösterilebilir. Ayrıca bu güvenlik açığından yalnızca istemci aygıtları değil, Wi-Fi erişim noktaları ve yönlendiricileri de etkilenmiştir.
Bilinen savunmasız cihazlardan bazıları şunlardır:
·         Amazon Echo 2. nesil
·         Amazon Kindle 8. nesil
·         Apple iPad mini 2
·         Apple iPhone 6 , 6S , 8 , XR
·         Apple MacBook Air Retina 13 inç 2018
·         Google Nexus 5
·         Google Nexus 6
·         Google Nexus 6S
·         Samsung Galaxy S4 GT-I9505
·         Samsung Galaxy S8
·         Xiaomi Redmi 3S

Firmalar ise bu güvenlik açığını kapatmak için yamalar yayınlamaktadırlar. ESET’in yayınladığı raporda diğer markalar tarafından üretilen Wi-Fi donanımlarında da zafiyet araması yapıldığı ve Qualcomm, Realtek, Ralink, Mediatek donanımlarında herhangi bir zafiyet bulunmadığı belirtilmiştir.
Bu güvenlik açığından korunabilmek adına telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar, Wi-Fi erişim noktaları ve yönlendiriciler dahil olmak üzere tüm Wi-Fi özellikli cihazların en son işletim sistemi, yazılım ve / veya ürün yazılımı sürümlerine güncellendiğinden emin olunması önerilmektedir

Wifi kablosuz ağ  güvenlik testini de içeren sızma testi ( Penetrasyon testi) hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.  

Kaynaklar
https://en.wikipedia.org/wiki/Kr00k
https://www.eset.com/tr/kr00k/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder