13 Ocak 2014 Pazartesi

Autorun Worm

Autorun bir dosyayı otomotik olarak çalıştırmaya yarayan bir program parçacığıdır. Autorun Worm (Türkçe olarak Otomatik Çalıştırma Solucanı olarak adlandırılabilir) işletim sistemindeki Autorun özelliğinden faydalanan zararlı yazılımlardır. Bu yazılımlar, bir depolama cihazı (CD, DVD, Flash Bellek gibi) bilgisayara bağlandığında otomotik olarak çalıştırılırlar. Taşınabilir cihazın içine gömülü olan virüs yazılımları Autorun özelliği sayesinde otomatik olarak aktifleşir.

Autorun Worm’lar sıklıkla USB sürücüler üzerinden bilgisayara zararlı yazılım bulaştırırlar.

Autorun özelliği virüs bulaştırma yöntemiyle birlikte tehlikeli hale gelmektedir. Autorun virüsü son kullanıcı bilgisayarlarına zararlı yazılım bulaşmasına neden olabilir. Zararlı yazılım bulaşan bileşen aracılığıyla USB Portlarını kullanan tüm taşınabilir depolama cihazlarına zararlı yazılım bulaşması olasıdır. Bu yüzden Autorun virüsünün hızla yayılımı oldukça kolay hale gelmektedir.

Virüs bulaştığının belli başlı etkileri ise; Autorun.exe dosyalarının çalışmaması, gizli dosyaların görüntülenememesi Bu virüsten korunmanın yolu bilgisayarınız üzerindeki Autorun dosyasının otomotik çalışmasını engellemektir. Bu engellemeye sağlamak için; Microsoft yeni işletim sistemlerinde bu özelliği default (öntanımlı) olarak kapalı bir şekilde sunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder