6 Şubat 2014 Perşembe

İnsan Kaynakları Güvenliği -Tarama-



A 7 İnsan Kaynakları Güvenliği
Amaç:  Çalışanlar ve yüklenicilerin kendi sorumluluklarını anlamalarını ve düşünüldükleri roller için uygun olup olmadıklarını sağlamak.

EK-A 7.1 İstihdam Öncesi

7.1.1 Tarama

Kontrol: Tüm işe alım adayları, yükleniciler ve üçüncü taraf kullanıcılar için ilgili yasa, düzenleme ve etik kurallara göre, iş gereksinimleri, erişilecek bilginin sınıflandırması ve alınan risklerle orantılı olarak geçmiş doğrulama kontrolleri gerçekleştirilmelidir.
Uygulama Kılavuzu:
Öncelikle ilgili tarama işlemi yasa ve mevzuatlarla belirlenmiş sınırların ötesine geçmemeli ve adaya tarama ile ilgili bilgi verilmelidir. Bu kontrol çalışılan sistemin hassasiyetine veya kuruluşun yapısına göre(Örn: Kamu kurumları) değişiklik gösterebilir.
Tarama faaliyeti sırasında aşağıdaki konu başlıklarınının göz önünde bulundurulması faydalı olacaktır;
-İş yaşamından ve kişisel yaşamdan referans kontrolü
-Özgeçmişin yeterlilik kontrolü
-Akademik ve profesyonel yetkinliklerin doğrulanması
-Bağımsız  kimlik doğrulması (Nüfüs Cüzdanı, pasaport, ehliyet v.b)
-Adli Sicil belgesi, adli geçmiş belgeleri
Çalışalacak birim güvenlik gereksinimleri gerektiriyorsa, kuruluş ek kontroller geliştirmeli ve uygulamalıdır.
Kuruluş, tarama faaliyetlerine ilişkin kısıtlamaları tanımlamalıdır. Tarama faaliyetlerini kurum içinde kim, ne zaman ve nasıl yapacağına ilişkin esaslar belirlenmelidir.
İnsan kaynaklarına ilişkin üçüncü taraf firmalarla çalışılıyorsa, tarama faaliyetlerine ilişkin sorumlulular ve gizlilik anlaşmaları yapılmalı ve kurallar tanımlanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder