20 Şubat 2014 Perşembe

İstihdam Süresince-Disiplin Süreci

7.2 İstihdam Süresince

Amaç: Çalışanlar ve yüklenicilerin tüm bilgi güvenliği sorumluluklarının farkında olmalarını ve yerine getirmelerini sağlamak.

7.2.3 Disiplin Süreci

Kontrol: Bilgi güvenliği ihlaline karışan bir çalışana ne yapılacağına ilişkin, resmi ve bildirilmiş bir disiplin süreci olmalıdır.

Uygulama Kılavuzu:
Disiplin süreci bilgi güvenliği yönetimi sürecinin en sıkıntılı konu başlıklarından biridir.  Etik olarak ve kişi haklarını ihlal etmeden bilgi güvenliğinin sağlanması gerekliliği ana motivasyon kaynağı olmalıdır. Disiplin süreci ihlal olayına karışmayan çalışanları güvence altına alacak şekilde düzenlenmelidir.
Bilgi ihlali gerçekleşmeden ve ihlal olayı ile ilgili kesin bilgi sahibi olunmadan disiplin süreci başlatılmamalıdır.
Disiplin süreci adil ve doğru olarak işletilmelidir. İhlal olayı değerlendirilirken, işe vekuruma etkisi göz önünde bulundurulmalıdır. Kasıt veya kazara olmasına, aynı zamanda tekrarlı olup olmadığına bakılmalıdır.
Disiplin süreci öncelikle caydırı nitelikte olmalıdır. Olayın büyüklüğüne göre süreç işletimi boyunca sorumlulukların bir kısmının devre dışı bırakılması gerekli durumlarda uygulamaya alınmalıdır.

Disiplin sürecinin kendisine ödüllendirici bir boyut da kazandırılabilir. Bilgi güvenliğine pozitif katkı yapanlar bu bağlamda teşvik edilip ödüllendirilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder